The new civic offices for County Offaly are located in a mature Victorian suburb on the edge of the town of Tullamore. The project accommodation consists of 5,200m² of office, crèche, laboratory, cafeteria and council chamber.
The building, in all its aspects, exemplifies the very best practice in environmental design.

Timber shutters, incorporated within the bespoke curtain wall, ventilate the perimeter office areas. Tempered air is distributed to offices through ducts in the thick service-walls of the atrium to the floor voids.
Stale air from the offices is drawn up by ‘stack-effect’ to heat exchangers located in the roof plant and from there, ejected.

Exposed, in-situ concrete ceilings, incorporating cooling-coils cast into the slabs, temper the office environment during seasonal peaks and troughs. During the summer months, ground water, taken from a subterranean source, is pumped through these slabs, thus cooling the building, while in the winter, energy extracted from this underground source is used to heat the office space.

Awards:
2003 RIAI Sustainable Building Award – Department of the Environment and Local Government
2003 Best Designed Sustainable Building – An Taisce Environmental Award