The project involved the renewal and reorientation of the building to address a new park and the creation of an entrance that reconciled the different functions of Swimming with Gymnasium and Aerobics.

A pedestrian bridge over the river leads visitors from the parking area to a landscaped court – the arrival point at building and park. The elevation is clad in corten steel providing a natural patina backdrop to the designed landscape.

The park landscape weaves various layers together to create wetlands, meadows, woodlands and uplands with a skateboard area, exercise trail and playground completing the composition.

Photovoltaic panels have been located on the roof of the building to contribute to reduction in energy use. A biomass boiler and fuel silo have been installed in order to reduce use of oil, which is now reserved for backup purposes.

The existing building had been developed over the years since an external swimming ‘tank’ was enclosed with a simple portal frame building in the 1960s. It is located on an ‘island’ site defined by the River Nenagh and an overflow channel adjacent to the Dublin railway line embankment on the outskirts of Nenagh.